3D model of the Girl from Hotarani ID 6966

Appelation Name: 3D model of the Girl from Hotarani ID 6966
Description: "Pe un corp lipsit de zvelteţe se desfăşoară motive meandrice de tip Dudeşti, realizate în maniera şi tehnica exciziei şi încrustaţiei, specifică ceramicii din faza Vădastra III.
Spaţiul excizat, umplut cu pastă albă, delimitează clar două piese de îmbrăcăminte şi anume: pieptarul şi brâul care încinge pântecele unei tinere fete însărcinate două şiruri de rombuleţe , paralele excizate, în special în special pe spate, la baza figurinei, delimitează două catrinţe.
Modul în care artistul a executat motivele ornamentale marcând mai degrabă elementele costum şi mai puţin detalii anatomice reprezintă dovada unei realizări artistice unice în cadrul creaţiilor plastice ale civilizaţiilor neoliticului dezvoltat. Ceea ce impresionează în mod deosebit este redarea amănunţită a fiecărei piese de port împreună cu motivele ornamentale dintre care unele foarte apropiate de cele actuale. Cele două părţi ale pieptarului, faţa şi spatele, sunt clar delimitate prin motive liniare, excizate şi încrustate cu pastă albă care coboară la subţioară.
Buzunarele, situate spre poale, sunt încadrate într-un dreptunghi umplut cu pastă albă.
Triunghiurile mici, în formă de dinţi de lup, excizate şi încrustate conturează sau delimitează pieptarul pe bustul statuetei, aidoma cureluşei de meşină cu care cojocarii actuali ornamentează marginea pieptarelor din zilelor noastre. Motivul meandric este de tradiţie Dudeşti şi este scos în evidenţă de albul încrustaţiei , ornamentând faţa şi spatele, sugerând ia înflorată, acoperită în cea mai mare parte de pieptar.
Brâul, sugerat prin aceleaşi tehnici ornamentale, incizia şi excizia, marchează în mod obişnuit pântecele. Cele două tehnici pot avea după Vladimir Dumitrescu, ca izvor de inspiraţie tehnica sculpturii în lemn cât şi de cea legată de înfloriturile ţesăturilor.
Brâul şi cele două şiruri de rombuleţe delimitează clar catrinţa din spate. Ea este sugerată prin succesiunea motivelor liniare verticale şi oblice amintindu-ne parcă de tehnica ornamentării cu vergi şi alesături folosite în zilele noastre pentru împodobirea catrinţelor sau fotelor olteneşti."
Type: 3D
Format: 3D-PDF
Language: English
Copyright Credit Line: Muzeul Național de Istorie a României
Europeana Rights: The Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication (CC0)
Spatial: Romanati Museum, Caracal, Romania
Source: Muzeul Național de Istorie a României
Country: Romania
Metadata Rights: The Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication (CC0)
Download (Save As): Download 3D PDF Model